Schilderijen komen tot leven

Er is een schat aan schilderijen die tot een verhaal inspireren. Dat houden we niet zo snel bij met onze uitgaven. Daarom publiceren we af en toe als geste alvast een verhaal. Zie hier het avontuur van de kleine Leo in ‘Mama wil graag dat ik paus word’. Dat is natuurlijk ook om je nieuwsgierig te maken naar de prentenboeken die er al zijn en die je via deze website simpel kunt kopen.

Schilderijen vormen de inspiratie voor de cultuurprentenboeken. Ze richten zich op kinderen van 4 – 8 jaar en hun (groot)ouders. Voorop staat dat het leuke, aansprekende voorleesboeken zijn met mooie illustraties. Het zijn boeken om je mee te vermaken, maar ze willen je ook verrijken. Als dat lukt, zijn cultuurprentenboeken helemaal een succes

Kijken zit bij de mens ingebakken. Vanaf het eerste moment kijken we ons om heen en  doen we indrukken op. ‘Moet je eens kijken’, ‘Kijk daar eens’, ‘Zie je wat dat is?’         zeggen we en ook vooral tegen kinderen. Kijken is zo gewoon dat het geen kunst is, maar kunst scherpt wel ons beeld. Juist kunstenaars zijn in staat om verrassing en verrukking op te roepen. Je kijkt niet alleen, maar het beeld inspireert je ook.

De kijk van kunstschilders vormde zo het begin van de cultuurprentenboeken. Als eerste voor een reeks waarin kinderen de hoofdrol hebben. Schilderijen van eeuwen terug en ook van meer recent brengen de auteur op een idee. Dat leidt tot een verhaal dat de illustrator stimuleert tot een eigen verbeelding. Zo’n  verhaal maakt natuurlijk nieuwsgierig naar het origineel. Achterin elk boek is het schilderij te zien dat de opmaat vormde. En dat niet alleen.  Want behalve het prentenboek wil de lezer of wie het voorgelezen werd wel eens zelf of samen gaan kijken waar het werk hangt en weten wie het maakte. Kijk dus zelf.

Cultuurprentenboeken zijn een uitgave van CAPEL IDN. Het concept is een idee van Barbara Capel en Theo Capel. Ze zijn via deze website te koop voor je (klein)kinderen) of ook als een leuk cadeautje.

 

 

 

Zie verder de pagina’s over de achtergrond van de boeken en over de prentenboeken zelf.